Website migratie: Wat komt erbij kijken?

Stel je voor: je hebt een website die al jaren trouwe dienst bewijst, maar nu voel je dat het tijd is voor vernieuwing. Misschien is het design gedateerd, de laadtijden te langzaam, of wil je gewoon een betere aansluiting bij je veranderende merkidentiteit. In dat geval is het tijd voor een website migratie. 

In dit blog bespreken we dit gecompliceerde proces en ontdekken we wat er allemaal bij een website migratie komt kijken. 

Ga direct naar:

New call-to-action

Wat is een website migratie?

Een website migratie is het proces waarbij een bestaande website wordt verplaatst naar een nieuwe omgeving. Dit kan een volledige verhuizing zijn naar een andere hosting provider, een update naar een nieuwe technologie, een nieuw design van de website, of een combinatie van deze elementen. Een voorbeeld hiervan is als je jouw website van Wordpress naar HubSpot wilt verhuizen. Het doel van een website migratie kan variëren, maar het is meestal om de prestaties, functionaliteit, gebruikerservaring of veiligheid van de website te verbeteren.

Bij een website migratie moeten verschillende aspecten worden aangepakt, waaronder het behoud van bestaande SEO-ranking, het minimaliseren van downtime (de tijd dat de website offline is) en het waarborgen van een soepele overgang voor gebruikers.

Lees ook: Wat is SEO en SEA? Uitleg en voorbeelden

website-migratie-webiteers

Wanneer is een website migratie nodig?

Een website migratie kan om verschillende redenen nodig zijn. We benoemen hieronder enkele veelvoorkomende situaties waarvoor een website migratie relevant kan zijn: 

 • Technologische veroudering 
  Als de gebruikte technologie op de website verouderd is, kan dit leiden tot prestatieproblemen, veiligheidsrisico's en beperkte mogelijkheden. Een migratie naar een moderner platform verhelpt deze problemen.
 • Rebranding of redesign
  Wanneer een bedrijf een rebranding ondergaat of een nieuw design van de website nodig heeft, is een website migratie nodig om de nieuwe merkidentiteit te weerspiegelen.
 • Fusies en overnames
  Bij een fusie of overname van een bedrijf is het samenvoegen van de websites vereist om een consistente online aanwezigheid te creëren.
 • Verbetering van prestaties en gebruikerservaring 
  Een website migratie kan nodig zijn om de website te optimaliseren en snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring te bieden.

Laat jij een (nieuwe) website maken? Lees dan: Website laten maken: Alles wat je erover moet weten

Welke soorten migraties zijn er?

Er zijn verschillende soorten website migraties, afhankelijk van het doel van de migratie en de omvang van de veranderingen. Enkele veelvoorkomende soorten migraties zijn:

 • Server migratie
  Dit omvat het verplaatsen van de website naar een nieuwe hostingprovider of naar een andere server met betere specificaties.
 • Platform migratie
  Hierbij wordt de website verplaatst naar een ander content management systeem (CMS), zoals van WordPress naar HubSpot.
 • Domein migratie
  Bij een verandering van het domein, bijvoorbeeld bij een rebranding of fusie, wordt de website naar een nieuw domein verplaatst.
 • Design migratie
  Dit houdt in dat de website een compleet nieuw ontwerp krijgt en mogelijk ook nieuwe functionaliteiten.

Lees ook: Hoe je succesvol een websitestructuur opzet

De verschillende fases van een website migratie

Het overzetten van je website is een uitdaging die je succesvol wilt uitvoeren. Gaat het mis, dan verlies je je huidige website scores en plekken in Google. Bij het migreren van je website zitten verschillende fases. Wij leggen je ze uit. 

Fase 1: Voorbereiding 

 1. Doelstellingen vaststellen: Bepaal duidelijk de doelstellingen van de migratie, zoals het verbeteren van prestaties, SEO-behoud of een nieuw design.
 2. Inventarisatie: Maak een inventarisatie van alle website-inhoud, -pagina's, functionaliteiten en technologieën.
 3. Back-up: Zorg ervoor dat er een volledige back-up is van de bestaande website, voor het geval er iets misgaat tijdens de migratie.
 4. SEO-audit: Voer een grondige SEO-audit uit om de huidige rangschikking van de website te begrijpen en ervoor te zorgen dat deze na de migratie behouden blijft.
 5. Plan en tijdschema: Stel een gedetailleerd plan op met een tijdschema voor elke fase van de migratie.

Fase 2: Uitvoeren 

 1. Opzetten van de nieuwe omgeving: Zorg ervoor dat de nieuwe hosting- of serveromgeving goed is opgezet en klaar is om de website te ontvangen.
 2. Overdracht van inhoud: Migreer alle inhoud, afbeeldingen en bestanden naar de nieuwe omgeving.
 3. Website functionaliteiten: Verplaats en test alle functionaliteiten om ervoor te zorgen dat ze correct werken in de nieuwe omgeving.
 4. Testen: Uitgebreid testen op functionaliteit, compatibiliteit en responsiviteit op verschillende apparaten en browsers.
 5. URL-redirects: Configureer URL-redirects van de oude naar de nieuwe pagina's om verkeer niet te verliezen.

Fase 3: Controle

 1. Controleer de website: Na de migratie is het belangrijk om de website grondig te controleren op eventuele fouten, gebroken links of andere problemen.
 2. Monitor prestaties: Bewaak de prestaties van de website na de migratie, inclusief laadtijden en gebruikerservaring.
 3. SEO-controle: Controleer of de SEO-rankings behouden zijn gebleven en neem zo nodig corrigerende maatregelen.
 4. Gebruikerstesten: Laat een groep gebruikers de website testen om feedback te verzamelen en eventuele problemen op te sporen.
 5. Communicatie: Communiceer met gebruikers over de migratie en eventuele wijzigingen die op hun van invloed zijn.

Benieuwd welke stappen er van belang zijn voor de SEO migratie? Lees dan: SEO migratiechecklist

Website migratie met Webiteers

Een website migratie is in sommige gevallen een uitdagende, maar essentiële stap om je online aanwezigheid naar een hoger niveau te tillen. Of het nu gaat om het verbeteren van prestaties, het updaten van technologieën of het omarmen van een nieuwe merkidentiteit, een goed geplande migratie kan je website klaarstomen voor succes in de digitale wereld. 

Vergeet tijdens het overzetten van je website niet dat elk detail belangrijk is. Denk hierbij vooral aan het behouden van je SEO-ranking en het zorgvuldig testen van functionaliteiten. Met geduld, precisie en toewijding zal je website migratie een lonende investering zijn. 

Hulp nodig bij jouw website migratie? Wij hebben al ruime ervaring in migraties en helpen je graag deze uitdaging succesvol te laten verlopen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Laten we samenwerken!