Wat is SEO en SEA? Uitleg en voorbeelden

Als bedrijf kom je er tegenwoordig niet meer onderuit: online marketing. Een zeer belangrijke tool om de online vindbaarheid van jouw website te verhogen. Wanneer je net begint met online marketing, zullen de begrippen SEO en SEA al snel naar boven komen. Maar wat is SEO en SEA nu precies?

Het grootste verschil tussen SEO en SEA is dat SEO gericht is op het optimaliseren van je website om hoger te scoren in de organische zoekresultaten, terwijl SEA draait om het adverteren op zoekmachines om meer verkeer te genereren. 

In dit blog duiken we dieper in op de volgende vragen: 

Download inbound marketing gids

webiteers-team-meeting

Wat is SEO? 

De betekenis van SEO is Search Engine Optimisation. Het omschrijft het proces van het optimaliseren van een website en de content ervan om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Door middel van SEO zorg je ervoor dat je website beter vindbaar is voor potentiële klanten en vergroot je de kans op meer organisch verkeer (onbetaald) naar je website. 

Waarom is SEO belangrijk?

Zoekmachines zijn al een ruime tijd de belangrijkste bron van verkeer voor websites. Het is voor een organisatie dus slim om bovenaan te staan in de desbetreffende zoekmachine. Zo vang je het meeste verkeer op je website, waarmee je de kans vergroot om website bezoekers om te zetten naar converterende klanten of leads. 

Hoe werkt SEO? 

SEO is een complex proces en omvat veel verschillende taken die je zou moeten uitvoeren. Hieronder lichten we een aantal van deze taken toe.

  • Zoekwoordenonderzoek: het identificeren van relevante zoekwoorden waarop de website geoptimaliseerd kan worden.
  • Technische optimalisatie: het optimaliseren van de technische aspecten van de website, zoals laadsnelheid en mobielvriendelijkheid.
  • Linkbuilding: het verkrijgen van relevante backlinks van andere websites om de autoriteit van de website te verhogen.
  • Contentmarketing: het creëren en delen van waardevolle content om het verkeer naar de website te vergroten en de autoriteit van je website te verhogen.
  • Analyse en optimalisatie: het monitoren van de resultaten en het continu optimaliseren van de website om de SEO-prestaties te verbeteren.
  • On-page optimalisatie: het optimaliseren van de content op de website, zoals het toevoegen van zoekwoorden in de titels, beschrijvingen en teksten.

Al deze onderdelen samen vormen de basis van een effectieve SEO-strategie die kan helpen om de online zichtbaarheid van een website te vergroten en meer organisch verkeer aan te trekken.

>> Ontdek hier meer over (on page) SEO en inzichten uit Google Search

Toch kan je een eerste plek op Google niet garanderen. En zelfs als je die wel hebt weten te bemachtigen, zal je moeten blijven optimaliseren om die plek te behouden. 

Wat is SEA?

De betekenis van SEA is Search Engine Advertising. SEA omvat het plaatsen van (betaalde) advertenties in zoekmachines, zoals Google, om meer verkeer naar een website te genereren. Deze advertenties ben je zelf vast wel eens tegengekomen, wanneer je in Google iets opzoekt en de eerste pagina's ziet met daarboven 'Gesponsord'. 

Waarom is SEA belangrijk?

SEA kan organisaties helpen gerichter te adverteren naar mensen die op zoek zijn naar de producten of diensten die ze aanbieden. Je kunt advertenties in Google opzetten door middel van Google Ads. Zodra jij je omgeving hebt ingesteld en je advertenties hebt aangemaakt, zal Google bepalen en inschatten aan wie en wanneer je advertentie vertoond gaat worden. Hiermee kan je direct potentiële klanten binnenhalen die aan het zoeken zijn naar jouw product of dienst. 

Hoe werkt SEA? 

Wanneer iemand een zoekopdracht invoert die relevant is voor de advertentie van jouw organisatie, wordt de advertentie weergegeven bovenaan (of onderaan) de zoekresultatenpagina's. De organisatie betaalt alleen wanneer iemand op de advertentie klikt, waardoor het een kosteneffectieve manier is om meer verkeer naar de website te krijgen.

Door middel van gerichte targetingopties zoals demografische gegevens, locatie-instellingen en specifieke zoektermen, kun je jouw advertenties optimaliseren om de juiste doelgroep te bereiken en het conversieratio te verhogen. SEA kan dus een belangrijke rol spelen in de marketingstrategie van een organisatie om meer verkeer en leads te genereren.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA? 

Het grootste verschil is de positie in Google waar je uiteindelijk komt te staan. Hieronder zie je bijvoorbeeld dat we de eerste positie hebben gehaald met ons blog '17 manieren om meer bezoekers te genereren naar je website'. Deze wordt onder de advertenties weergegeven die worden gekenmerkt met 'Gesponsord'. 

wat-is-seo-sea-1

Hoewel SEO en SEA beide te maken hebben met het (hoger) scoren in Google, zijn er een paar belangrijke verschillen die je niet moet vergeten: 

  1. Kosten: SEO is gratis, maar vereist vaak investeringen in tijd en middelen, terwijl SEA een directe investering vereist in de vorm van advertentiekosten.

  2. Tijd: Het kan enige tijd duren voordat SEO-resultaten zichtbaar worden, terwijl SEA direct resultaat kan opleveren zodra de advertentiecampagne is gestart.

  3. Duurzaamheid: SEO kan leiden tot duurzame resultaten die blijven bestaan ​​nadat de optimalisatie is voltooid, terwijl SEA-resultaten stoppen zodra de advertentiecampagne stopt. 

  4. Concurrerend vermogen: SEO is een langdurig proces waarbij concurrentie veel voorkomt, terwijl SEA meer gericht is op de specifieke zoekwoorden en doelgroepen, waardoor het minder competitief kan zijn.
  5. Locatie targeting: SEA biedt meer geavanceerde targetingopties zoals demografische gegevens en locatie, terwijl SEO zich richt op de plek die je bemachtigd in Goole. Voor een lokale winkel is het bijvoorbeeld handiger om je advertenties te beperken tot je eigen regio.

De rol van AI bij SEO en SEA 

AI kan een organisatie helpen bij SEO en SEA door middel van het implementeren van een SEO- en SEA-strategie. AI kan gebruikt worden om:

  • Zoekwoorden te identificeren
  • Suggesties te doen voor contentoptimalisatie
  • Inzichten te bieden in de concurrentie
  • Voorspellingen te geven over hoe goed zoekwoorden zullen scoren
  • SEA-campagnes te optimaliseren en automatiseren
  • De gebruikerservaring te analyseren. 

We willen wel graag meegeven dat AI-technologieën limieten hebben wat betreft de capaciteiten. Hoewel AI een waardevolle tool is, blijft menselijke expertise en strategie essentieel voor het behalen van de beste resultaten.

>> SEO uitbesteden: De voor- en nadelen

Aan de slag met SEO en SEA?

Wil jij aan de slag met SEO en SEA, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of heb je geen tijd over om hier mee bezig te gaan? Onze SEO-specialisten helpen je graag. Samen kijken we naar de beste aanpak voor jouw situatie en hoe we je hierin kunnen ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Laten we samenwerken! ⟶