B2B SaaS marketing: 15 uitdagingen en oplossingen

De wereld van B2B SaaS is dynamisch en veeleisend. Het is dan ook niet gek dat je tegen verschillende uitdagingen aanloopt. Gelukkig kan jouw bedrijf met de juiste strategieën en inzichten succes behalen.

In dit blog nemen wij een duik in de meest voorkomende uitdagingen en vertellen wij je over voorbeelden en oplossingen, waarmee je jouw B2B SaaS marketing naar nieuwe hoogten kunt brengen. 

Ga direct naar: 

Download inbound marketing gids

Wat is (B2B) SaaS marketing? 

Bij SaaS marketing draait het om het promoten van softwareproducten die worden aangeboden via een abonnementsmodel. Hierbij wordt de software gehost in de cloud en is deze toegankelijk via het internet, zoals bijvoorbeeld HubSpot.

In de B2B-branche is de marketing voor SaaS-producten net iets complexer. Dat komt doordat de verkoopcyclus vaak langer is, je te maken hebt met meerdere belanghebbenden en de specifieke behoeften van bedrijven kunnen verschillen. In de B2B-branche moet je namelijk vaker meerdere besluitnemers overtuigen en niet zozeer één consument. 

15 uitdagingen en hun oplossingen in (B2B) SaaS marketing

In de wereld van B2B SaaS marketing zijn er verschillende uitdagingen die zich voordoen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende uitdagingen en hoe jij ze aan kunt pakken.

1. Differentiatie in een competitieve markt

De SaaS-markt is buitengewoon competitief, met talloze aanbieders die strijden om de aandacht van potentiële klanten. Om op te vallen, moet je je SaaS-product effectief positioneren te midden van intense concurrentie en een overvloed aan content. 

Dit kan je bereiken door een sterke merkidentiteit op te bouwen, gerichte marketingboodschappen te creëren en unieke waardeproposities te benadrukken. Dat houdt dus in dat je een realistisch beeld moet hebben van de pijnpunten van je klanten en hoe jouw applicatie deze op een unieke manier oplost.

Voorbeeld: Een pakkend voorbeeld uit de SaaS-markt dat dit principe goed illustreert, is Slack. Slack slaagde erin om zich te onderscheiden te midden van een overvolle markt voor communicatiesoftware door zich te richten op een specifiek probleem dat veel bedrijven hadden: inefficiënte interne communicatie. 

Door een platform te bieden dat naadloze teamcommunicatie mogelijk maakt en verschillende tools integreert, zoals chat, bestandsdeling en projectmanagement, wist Slack een sterke merkidentiteit op te bouwen. Ze benadrukten hun unieke waardepropositie door de nadruk te leggen op het verbeteren van de productiviteit en samenwerking binnen teams.

Dit zie je ook terug in de slogan die ze op hun website hebben:

saas marketing voorbeeld - slack

2. Omgaan met de ‘grote spelers’ 

Een van de uitdagingen waarmee B2B SaaS-bedrijven worden geconfronteerd, is het omgaan met concurrentie van grote spelers in de markt. Deze grote spelers hebben vaak aanzienlijke middelen tot hun beschikking, waardoor ze grote marketingcampagnes kunnen voeren en snel nieuwe functionaliteiten kunnen ontwikkelen. 

Als kleinere speler is het belangrijk om jezelf te differentiëren door een unieke waardepropositie te bieden, je te richten op een nichepubliek, of samen te werken met partners om je bereik te vergroten. Door je te concentreren op wat jouw product onderscheidt en hoe deze waardevol is voor jouw doelgroep, kun je concurreren met zelfs de grootste namen in de branche.

Je ziet bijvoorbeeld dat in sommige gevallen de ‘kleine spelers’ gebruik maken van de vaak kostbare bekendheid van ‘grote spelers’. Zo bieden de kleine spelers vrijwel hetzelfde voor kleinere prijzen. 

Voorbeeld: In een markt waarin grote spelers zoals Cisco (met Webex) en Microsoft (met Teams) al aanwezig waren, wist Zoom snel een reputatie op te bouwen als dé oplossing voor videovergaderingen en samenwerking op afstand. Hun focus op eenvoud en betrouwbaarheid, gecombineerd met een uitstekende gebruikerservaring, heeft Zoom geholpen om snel marktaandeel te veroveren.

saas marketing voorbeeld - zoom

3. Klantretentie in het abonnementsmodel 

Een van de grootste uitdagingen in B2B SaaS marketing is het behouden van klanten in een abonnementsmodel. Het is essentieel om strategieën te implementeren die klantloyaliteit bevorderen, zoals proactieve klantenservice, regelmatige communicatie en het bieden van toegevoegde waarde door middel van continue productverbeteringen.

Automatisering  kan hierbij een belangrijke rol spelen door het leveren van gepersonaliseerde ervaringen en het identificeren van kansen voor upselling en cross-selling. Dit is ook bekend als retentie marketing.

Maar klanten kunnen ook fluctueren in hun behoeften en verwachtingen naarmate bedrijven groeien of veranderen. Dit vraagt om voortdurende aanpassing en innovatie van je producten en diensten om aan deze veranderende behoeften te voldoen. Het is belangrijk om regelmatig feedback van klanten te verzamelen en te luisteren naar hun suggesties en klachten.

Je kunt ervoor zorgen dat je product relevant blijft en blijvend waarde toevoegt aan je klanten door te blijven innoveren en proactief te reageren op de feedback. Daardoor kan je namelijk snel nieuwe functies en verbeteringen implementeren.

Voorbeeld: HubSpot  is gegroeid tot een vooraanstaand SaaS-bedrijf op het gebied van inbound marketing en sales software. HubSpot staat bekend om zijn voortdurende inzet voor innovatie en klantgerichtheid. Ze hebben een effectief feedbackmechanisme opgezet, waarbij klanten regelmatig input kunnen geven over functies die ze graag in het platform willen zien. HubSpot luistert actief naar deze feedback en implementeert snel nieuwe functies en verbeteringen om aan de behoeften van hun klanten te voldoen.

b2b saas marketing voorbeeld - hubspot 1

b2b saas marketing voorbeeld - hubspot 2

4. Bepalen van een goed prijsmodel

Een van de cruciale beslissingen voor een B2B SaaS-bedrijf is het vaststellen van het juiste prijsmodel. Dit proces omvat het analyseren van verschillende factoren, waaronder de waarde die jouw product biedt aan klanten, de concurrentie in de markt en de bereidheid van klanten om te betalen. 

Bij het bepalen van een prijsmodel is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften en verwachtingen van jouw doelgroep, evenals met de kosten van het leveren van de service.

Tip: Of je nu kiest voor een maandelijks abonnementsmodel, een pay-per-use model, of een ander prijsmodel, het is essentieel om flexibiliteit in te bouwen om aan veranderende marktomstandigheden te kunnen voldoen.

5. Wel of geen Freemium/ demo weggeven

Een van de overwegingen bij het opzetten van een B2B SaaS marketingstrategie is of je al dan niet een freemium-versie van je product moet aanbieden of een demo moet weggeven. Een freemium-model biedt klanten de mogelijkheid om een basisversie van je product gratis te gebruiken, waardoor ze het kunnen uitproberen voordat ze een aankoop doen. Dit kan helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten en het stimuleren van conversies. 

Daarnaast kan het geven van een demo potentiële klanten in staat stellen om de waarde van je product te zien voordat ze een aankoop doen. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van beide benaderingen af te wegen en te kiezen voor de strategie die het beste aansluit bij jouw product en doelmarkt.

Voorbeeld: Zo bieden veel SaaS-bedrijven, zoals Base27, eerst de meest volledige versie van hun product aan als een trial-versie, om de waarde van het volledige product te laten zien. Vaak overwegen (potentiële) klanten daardoor sneller om een groter pakket aan te schaffen dan ze initieel gepland hadden. 

b2b saas marketing voorbeeld - axxemble

6. Internationale uitbreiding

Wanneer je jouw oplossingen internationaal wil aanbieden, is het als SaaS bedrijf belangrijk om internationale uitdagingen te overwinnen. Dit omvat het begrijpen van lokale markten, het aanpassen van je product aan verschillende culturele en taalkundige nuances en het navigeren door internationale regelgeving en compliance-eisen. 

Voorbeeld: Zendesk  is een klantenservice platform dat wereldwijd wordt gebruikt door bedrijven van verschillende groottes en in diverse sectoren. Met zijn aanpasbare oplossingen en aandacht voor lokale behoeften heeft Zendesk laten zien hoe een SaaS-bedrijf internationale uitdagingen kan overwinnen en succesvol kan opereren op wereldwijde schaal.

b2b saas marketing voorbeeld - zendesk

7. Targeten met Account Based Marketing (ABM)

Account Based Marketing (ABM) is een strategie die zich richt op het individueel targeten van specifieke accounts, in plaats van brede doelgroepen. Door ABM te gebruiken kun je de marketingefficiëntie verhogen door je middelen te concentreren op de bedrijven met de grootste potentie voor omzetgroei. 

Ontdek hoe je een buyer profile opzet of scherp het nog meer aan door een buyer persona op te stellen.

8. Het kiezen van de juiste distributiestrategie

Het selecteren van de juiste distributiestrategie is essentieel voor het succes van jouw SaaS-product. Overweeg verschillende strategieën, zoals directe verkoop, channel partnerschappen of online marketplaces en kies degene die het beste aansluit bij jouw product en doelmarkt.

Voorbeeld: Een pakkend voorbeeld dat het belang van een distributiestrategie in de SaaS-markt illustreert is Atlassian's distributiestrategie voor hun product Jira Software. Atlassian heeft een zeer succesvolle distributiestrategie geïmplementeerd door zich te richten op zowel directe verkoop als online marketplaces, zoals de Atlassian Marketplace en de AWS Marketplace.

b2b saas marketing voorbeeld - atlassian - jira software

9. De tijdlijn voor automatiseren en opschaling

Hoewel automatisering belangrijk is voor het efficiënt beheren van marketingprocessen, is het belangrijk om te weten wanneer je moet automatiseren en schalen. Te vroeg automatiseren kan leiden tot groeiproblemen, dus het is cruciaal om eerst een solide basis te leggen en vervolgens geleidelijk aan te automatiseren naarmate je bedrijf groeit.

10. Effectieve SaaS-product evolutie

Klanten verwachten regelmatig updates en nieuwe functies, maar het balanceren van het toevoegen van nieuwe functionaliteiten met het behouden van product stabiliteit kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om een goed doordachte product roadmap te hebben die de behoeften van klanten en marktontwikkelingen weerspiegelt. 

Door nauw samen te werken met klanten, het verzamelen van feedback en het prioriteren van functies op basis van impact en urgentie, kunnen B2B SaaS-bedrijven ervoor zorgen dat hun producten relevant en competitief blijven in de markt. Daarnaast is het belangrijk om een gestroomlijnd proces te hebben voor het ontwikkelen, testen en implementeren van nieuwe functies om de snelheid van innovatie te behouden zonder de kwaliteit in gevaar te brengen.

11. Klantacquisitie 

In B2B SaaS-marketing draait klantacquisitie om het vinden van wegen om potentiële klanten aan te trekken en over te halen tot aanschaf. Dit kan zich voordoen in verschillende strategieën, zoals deelname aan relevante congressen en evenementen, het organiseren van webinars om waarde en expertise te delen en het ontwikkelen van whitepapers om inzichten te bieden in branche-specifieke uitdagingen en oplossingen. 

Daarnaast spelen (al dan niet betaalde) sponsorships een rol bij het vergroten van de zichtbaarheid en geloofwaardigheid binnen de markt. Het beste resultaat kan verkregen worden door een aantal te combineren. Door deze benaderingen te combineren, kan je een effectieve klantacquisitie strategie ontwikkelen die niet alleen leads genereert, maar ook relaties opbouwt en waardevolle conversies stimuleert.

Ook is het vaak een slimme zet om inbound marketing te implementeren in je klantacquisitie strategie. Download ons e-book over Inbound Marketing en ontdek een passieve vorm van leadgeneratie

12. Implementatie barrières overwinnen

Een veelvoorkomende uitdaging voor B2B SaaS-bedrijven is het overwinnen van implementatie barrières bij potentiële klanten. Dit kan te maken hebben met technische compatibiliteit, integratie met bestaande systemen, of weerstand tegen verandering binnen de organisatie.  

Het is belangrijk om deze barrières proactief aan te pakken door uitgebreide ondersteuning te bieden tijdens het onboardingsproces, zoals gedetailleerde documentatie, trainingen en technische ondersteuning. 

Daarnaast kan het nuttig zijn om samen te werken met partners of consultants die gespecialiseerd zijn in implementatie en integratie, om het onboardingsproces soepeler te laten verlopen en potentiële klanten gerust te stellen over de haalbaarheid van de overstap naar jouw SaaS-oplossing. 

Voorbeeld: Dropbox Business heeft zich gericht op het bieden van naadloze integratie met bestaande systemen en platforms, waardoor het voor bedrijven gemakkelijk wordt om hun workflows te behouden tijdens de overstap naar de cloud opslag oplossing van Dropbox. Het bedrijf heeft ook uitgebreide documentatie, trainingen en technische ondersteuning om klanten te helpen bij de implementatie en integratie van hun oplossing. 

b2b saas marketing voorbeeld - dropbox business 

13. Veranderend technologisch landschap

Het snelle tempo van technologische veranderingen kan een uitdaging zijn voor SaaS-bedrijven die relevant willen blijven in de markt. Het is essentieel om voortdurend te innoveren en nieuwe technologieën te omarmen om concurrentieel te blijven en de behoeften van klanten te blijven vervullen.

Voorbeeld: Adobe  is bekend geworden met softwarepakketten zoals Photoshop en Illustrator, maar heeft zich ook succesvol aangepast aan de opkomst van SaaS. Het bedrijf heeft zijn Creative Cloud-abonnement geïntroduceerd, waarmee klanten toegang hebben tot een breed scala aan creatieve tools en diensten via de cloud.

Bovendien heeft Adobe zich voortdurend geïnnoveerd door nieuwe functies toe te voegen aan hun software, zoals kunstmatige intelligentie-aangedreven beeldbewerking tools in Photoshop en geavanceerde samenwerkingsmogelijkheden in hun ontwerp producten.

b2b saas marketing voorbeeld - Adobe Creative Cloud

14. ROI meten in een abonnementsmodel

Het meten van Return on Investment (ROI) in een abonnementsmodel kan complex zijn vanwege de langere levenscyclus van klanten en de geleidelijke realisatie van winst.

Het is belangrijk om de juiste metrics (KPIs) te identificeren en te volgen, zoals Customer Lifetime Value (CLV), Customer Acquisition Cost (CAC) en Churn Rate, om een accuraat beeld te krijgen van de ROI van je marketinginspanningen. Denk aan het meetbaar maken van je Montly Recurring Revenue (MRR) en Annual Recurring Revenue (ARR). 

Formule:

Gemiddelde waarde van aanmelding van proefgebruikers = gemiddelde klantlevensduur X * 0.% van proefgebruikers die converteren naar klanten

Ontdek hier meer metrics en formules die voorkomen bij klantbehoud

15. Juridische en compliance uitdagingen

B2B SaaS-bedrijven worden geconfronteerd met complexe juridische en compliance-uitdagingen, vooral bij het bedienen van klanten in verschillende regio's en industrieën. Dit komt terug in het naleven van lokale wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensprivacy, intellectueel eigendom en contractuele verplichtingen. 

Het is belangrijk voor SaaS-bedrijven om een goed begrip te hebben van de juridische vereisten in alle markten waarin ze actief zijn en om ervoor te zorgen dat hun producten en diensten voldoen aan alle relevante voorschriften. Het is veelvoorkomend dat een SaaS-product internationaal wordt verkocht. Zorg er dus voor dat er duidelijkheid is in de wet- en regelgeving van dat land.

Dit kan, onder meer, door het implementeren van gegevens beschermingsmaatregelen, het opstellen van waterdichte contracten en het regelmatig evalueren van de naleving van regelgeving omvatten. Door proactief te handelen op het gebied van juridische en compliance-uitdagingen, kunnen B2B SaaS-bedrijven het vertrouwen van hun klanten behouden en zich positioneren als betrouwbare en ethische partners.

Tip: Als Nederlandse organisatie wil je data in Europa opslaan en niet in Amerika. 

Aan de slag met B2B SaaS marketing

Meer weten over hoe je een effectieve B2B marketingstrategie kunt opzetten voor jouw SaaS-product? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder op weg naar succes in de wereld van B2B SaaS marketing.

Laten we samenwerken! ⟶