CMS: Welke CMS-systemen zijn er en welke passen bij jou?

Ieder bedrijf heeft een andere vraag als het aankomt op hun website. Waar het de ene gaat om design mogelijkheden, zal een ander eerst naar de veiligheid van een website kijken. Maar ook niet ieder CMS is geschikt voor ieder bedrijf. Maar welke CMS-systemen zijn er? 

In dit blog duiken we dieper in op de wereld van CMS-systemen, welke er zijn en wat ze kunnen. Hierna weet jij precies welk CMS het meest geschikt is voor jouw (nieuwe) website. 

Wat is een CMS?

Een Content Management Systeem, afgekort als CMS, is een softwaretoepassing waarmee gebruikers content kunnen maken, bewerken, beheren en publiceren. Het is een essentieel hulpmiddel voor het beheren van websites en digitale platforms.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een CMS?

1. Prijs

CMS-systemen variëren sterk in prijs. Zo kan je kiezen voor een gratis open-source oplossing tot betaalde (op maat gemaakte) systemen. Het is belangrijk om een budget te bepalen en te kijken welke CMS binnen dat budget past.

2. Support & klantervaring

Een ander onderdeel dat belangrijk is bij het kiezen van een CMS, is de kwaliteit van de klantenservice van het CMS. Snelle en effectieve ondersteuning kan problemen sneller oplossen en downtime minimaliseren. 

3. Marketing

Ook op gebied van marketing verschillen CMS-systemen enorm met elkaar. Breng van tevoren in kaart wat je CMS zou moeten kunnen. Denk hierbij aan tools voor SEO-optimalisatie en e-mailmarketing integratie. 

4. Personalisatie

Let ook goed op of er geen watermerk voor altijd op je website zit. Sommige gratis (of goedkopere) versies werken met een watermerk. Pas als je echt betaald krijg je meer vrijheden. Is dit voor jou belangrijk? Houdt daar dan rekening mee. Ook is niet ieder CMS even flexibel in opmaak en personalisatie. 

5. Gebruiksgemak

Een intuïtieve gebruikersinterface is belangrijk voor efficiënt beheer van je content. Het is daarom verstandig om goed door de reviews heen te spitten. Daar zie je vaak al snel of het CMS makkelijk te gebruiken is of niet. 

6. Beveiliging & Onderhoud

Beveiliging van een website is eigenlijk voor iedereen belangrijk. Je wilt natuurlijk je website beschermen tegen cyberaanvallen. Het CMS moet regelmatig bijgewerkt en onderhouden worden. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van updates. 

>> Lees ook: (B2B) Website laten maken: Alles wat je erover moet weten

cms-systemen

CMS-systemen per categorie

Niet ieder CMS vervult iedere wens. Daarom hebben we de meest bekende CMS-systemen onderverdeeld onder verschillende categorieën. 

Klik hier om snel naar de categorie te gaan die bij jou past: 

E-commerce

Het starten van een webshop kan enorm tijdrovend zijn. En als je onderneming ook nog eens goed gaat lopen, houdt die drukte niet zomaar op. We begrijpen dat je dan niet zit te wachten op een ingewikkeld platform voor je website. 

Gelukkig zijn er een aantal CMS-systemen die speciaal ontwikkeld zijn voor e-commerce bedrijven. Let bij het vergelijken van deze systemen goed op de mogelijkheden (built-in e-mailmarketing, facturatie, etc.)

Bijpassende CMS-systemen: 

  • Magento 
  • Shopify
  • BigCommerce
  • PrestaShop
  • Wordpress (met de Woocommerce plugin)
  • Drupal

DIY-Designers

Veel startende ondernemers houden wel van een uitdaging. Ze beginnen niet voor niks voor zichzelf. Dan is de kans groot dat ze ervoor kiezen om ook zelf de website in elkaar te knutselen. Bij het kiezen van een CMS-systeem is het dan erg belangrijk om een CMS te kiezen die eenvoudig te gebruiken is. 

Van coderen zal je waarschijnlijk niet erg warm worden. Een drop-and-drag is in dat geval ideaal. Zo kun je eenvoudig je eigen website in elkaar zetten. Gelukkig zijn er een boel CMS-systemen die het je vrij makkelijk maken. 

Bijpassende CMS-systemen: 

Closed source voor extra veiligheid

Hoewel ieder bedrijf veiligheid van de gegevens hoog in het vaandel zal hebben, werken sommige organisaties met gevoelige informatie dan andere. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je gemeente al jouw gegevens opslaat in een open-source systeem. Ook kiezen SaaS-bedrijven vaak voor een closed source CMS.

Gelukkig zijn er een aantal CMS-systemen die geen open source hanteren. Je ziet dan ook vaak dat de updates geautomatiseerd zijn en weinig onderhoud vergen naderhand. In tegenstelling tot sommige andere CMS-systemen. 

Bijpassende CMS-systemen: 

  • Quicksilk
  • Rivista
  • Haven Nexus
  • Metro Publisher

Bloggers

Als je wilt starten met je eigen blog zal je focus meer liggen op marketing mogelijkheden. Je wilt je CMS hoogstwaarschijnlijk kunnen koppelen met social media kanalen en je wilt je blogs makkelijk (en op verschillende plekken) laten terugkomen door je website. 

Maar daar houdt het niet op. In de huidige blog-markt zal je met alleen blogs jezelf niet onderscheiden met de rest. Je zal er een heuse community van moeten maken en daarvoor heb je meer nodig dan alleen een simpel CMS-systeem. 

Bijpassende CMS-systemen: 

  • Salesforce - Community Cloud
  • Wordpress 
  • Joomla
  • Kontent
  • Kentico

Alles onder één dak

Er zijn ook organisaties die het liefst alle mogelijkheden onder één dak hebben. Zo willen ze niet opeens tegengehouden worden door ‘upgrade’ voorstellen en het liefst alles direct voor elkaar hebben. 

Je kijkt dan vaak naar een hogere prijsklasse. Toch is het in sommige gevallen ook waard om een CMS-systeem op maat in te richten. Je haalt dan direct het meeste uit je website. 

Bijpassende CMS-systemen: 

>> Lees ook: Salesforce vs. HubSpot 

Heb je nog vragen over de mogelijkheden van HubSpot? Als HubSpot Solutions partner helpen we je graag op weg.  

Laten we samenwerken! ⟶